موز میوهای بسیار سالم و خوشمزه است و حاوی چندین ماده مغذی ضروری است. فواید موز برای گوارش، سلامت قلب و کاهش وزن اثبات شده است. گذشته از اینکه بسیار مغذی است، یک میان وعده بسیار مناسب هم هست.
در ادامه ۱۱ فایده موز برای سلامتی بدن براساس شواهد آورده شده است.
۱) موز حاوی مواد بسیاری مواد مغذی مهم است
موز در جهان جزو محبوبترین میوهها است.
موز میوه اصلی آسیای جنوب شرقی است، اما امروزه در بسیاری مناطق گرم جهان پرورش داده میشود.
موز از نظر اندازه رنگ و شکل متنوع است.
متداول ترین نوع آن کاوندیش است که یک نوع موز صحرایی است. در حالت نارس سبز است و وقتی میرسد زرد میشود.
موز مقدار مناسبی فیبر دارد، به اندازهی چندین آنتی اکسیدان.
یک موز متوسط (۱۱۸گرم) دارای:
- پتاسیم: ۹% مقدار توصیه شده روزانه
- ویتامین ب ۶ :۳۳% مقدار توصیه شده روزانه
- ویتامین C: به میزان ۱۱% مقدار توصیه شده روزانه
- منیزیوم : ۸% مقدار توصیه شده روزانه
- مس :۱۰% مقدار توصیه شده روزانه
- منگنز: ۱۴% مقدار توصیه شده روزانه
- کربوهیدارت خالص : ۲۴گرم
- فیبر: ۱/۳ گرم
- پروتئین:۳/۱ گرم
- چربی: ۴/۰ گرم
هر موز فقط حدود ۱۰۵ کالری دارد و تقریبا فقط آب و کربوهیدرات دارد، پروتئین خیلی کم و تقریبا هیچ چربی ندارد.
کربوهیدرات سبز و نارس حاوی نشاسته و نشاسته پایدار است ،اما وقتی موز میرسد ،نشاسته ها تبدیل به شکر (گلوکوز،فروکتوز،ساکاروز)میشود.
۲) دارای مواد مغذی است که سطح قند خون را تعدیل میکند
موز سرشار از پکتین است، نوعی فیبر که بافت اسفنجی به موز میدهد.
موز نرسیده دارای نشاسته مقاوم است،که مثل فیبر محلول عمل میکند و هضم نمیشود.
هم پکتین و هم نشاسته مقاوم میتوانند سطح قند خون را بعد از وعدههای غذا تعدیل کنند و با کاهش سرعت تخلیهی معده شما ،اشتهای شمارا کم کنند.
همچنین، موز در شاخص گلایسمیک(GI) در رده پایین تا متوسط است، این شاخص نشان میدهد که غذاها با چه سرعتی سطح قند خون را افزایش میدهند.
ارزش GI موز کال حدود ۳۰ است، درحالی که موز رسیده در رده ۶۰ است .متوسط ارزش همهی موزها ۵۱ است.
این به آن معنا است که موز در افراد سالم نباید باعث افزایش ناگهانی سطح قند خون بشود.
اگرچه ممکن است این برای افراد با دیابت تیپ ۲ اتفاق نیفتد که احتمالا باید از خوردن مقدار زیاد موز رسیده خود داری کنند و با دقت سطح قند خونشان را مانیتور کنند اگر برایشان مهم باشد.
۳) بهبود گوارش از دیگر فواید موز محسوب میشود
فیبرهای رژیمی فواید سلامتی بسیار زیادی دارند، مثل بهبود گوارش.
یک موز با اندازه متوسط حدود ۳ گرم فیبر دارد که موز را تبدیل به یک منبع خوب و مناسب فیبر میکند.
موز دارای دو نوع فیبر اصلی است:
- پکتین:با رسیدن موز کاهش مییابد.
- نشاسته مقاوم: در موز نرسیده یافت میشود.
نشاسته مقاوم هضم نمیشود و در روده بزرگ تمام میشوند، جایی که غذای باکتریهای مفید روده میشوند.
همچنین، بعضی مطالعات آزمایشگاهی مطرح میکنند که پکتین میتواند در مقابل سرطان کولون از بدن محافظت کند.
۴) میتواند به کاهش وزن کمک کند
هیچ مطالعهای مستقیما اثر موز را بر روی کاهش وزن بررسی نکرده است. اگرچه موز چندین خاصیت دارد که آن را یک غذای مفید برای کاهش وزن تبدیل میکند.
برای مبتدیان، موزها کالری کمی دارند، فقط یک موز متوسط بیش از ۱۰۰ کالری دارد، در حالی که خیلی شکم پر کن و مغذی است.
خوردن فیبر سبزیجات و میوههایی مثل موز مکررا به کاهش وزن و کم بودن وزن بدن مرتبط بوده است.
به علاوه، موز نرسیده پر از نشاسته مقاوم است، بنابراین بسیار پر کنندهاند و میتوانند اشتها را کم کنند.
۵) از فواید موز میتوان به سلامتی قلب اشاره کرد
پتاسیم یک ماده معدنی است که برای سلامتی قلب ضروری است، مخصوصا کنترل فشار خون.
علی رغم اهمیت این، تعداد کمی از افراد در رژیم غذایی خود پتاسیم کافی دارند.
موز یک منبع غذایی بزرگ پتاسیم است.یک موز با سایز متوسط (۱۱۸گرم)حاوی ۹%نیاز استاندارد روزانه است.
یک رژیم پر پتاسیم میتواند به فشار خون کمتر کمک کند و کسانی که مقدار زیادی پتاسیم دریافت میکنند ۲۷% کمتر در معرض خطر بیماریهای قلبی هستند.
همچنین،موز مقدار کافی منیزیوم دارد ،که برای سلامت قلب مهم است.
۶) حاوی آنتی اکسیدانهای قوی است
میوهها و سبزیجات منابع غذایی عالی آنتی اکسیدانها هستند و موز از این قاعده مستثنی نیست.
موزها حاوی چندین نوع آنتی اکسیدان قوی هستند، مثل دوپامین و کاتچین.
این آنتی اکسیدانها با منافع سلامتی زیادی مرتبط اند، مثل کاهش خطر بیماریهای قلبی و بیماریهای دژنریتیو.
هرچند این یک سوء برداشت رایج است که دوپامین در موز مثل یک ماده شادی آور در مغز شما عمل میکند. در واقعیت دوپامین موز از سد خونی مغزی شما عبور نمیکند و خیلی ساده به جای هورمونهای تغییر و مود به عنوان آنتی اکسیدان عمل میکند.
۷) کمک میکند که شما احساس سیری بیشتری کنید
نشاسته مقاوم یک نوع کربوهیدرات غیر قابل هضم است، در موز کال و سایر غذاها وجود دارد که مثل یک فیبر محلول در بدن شما عمل میکند.
به عنوان یک قاعدهی کلی، میتوانید تخمین بزنید که هرچه موز سبزتر باشد میزان بالایی نشاسته مقاوم دارد.
به عبارت دیگر، موز زرد و رسیده میزان کمتری فیبر و نشاسته مقاوم دارد، اما به همان نسبت میزان فیبر محلولش بیشتر است.
هم پکتین و هم نشاسته مقاوم باعث کاهش اشتها میشوند و حس سیری بعد از وعدهی غذایی را بیشتر میکنند.
۸) موز نارس میتواند حساسیت به انسولین را بهبود بخشد
مقاومت به انسولین یک عامل خطر اصلی برای بسیاری از بیماریهای جدی جهان است، مثل دیابت نوع ۲٫
چندین مطالعه کشف کرده است که ۱۵-۳۰ گرم نشاسته مقاوم در روز میتواند حساسیت به انسولین را ۳۳ تا ۵۰% در کمتر از ۴ هفته افزایش دهد.
موز نارس یک منبع عالی نشاسته مقاوم است، پس میتواند به بهبود حساسیت به انسولین کمک کند.
هر چند علت این تاثیر هنوز مشحص نشده است و همهی مطالعات این تاثیر را تایید نکردهاند.
مطالعات بیشتری باید بر روی موز و حساسیت به انسولین انجام شود.
۹) سلامتی کلیه را بهبود میبخشد
پتاسیم برای کنترل فشارخون و سلامتی عملکرد کلیه ضروری است و یکی از مهمترین فواید موز محسوب میشود.
موز به عنوان یک منبع غذایی پتاسیم خوب میتواند به طور خاص برای حفظ سلامت کلیهها مفید باشد.
یک مطالعه ۱۳ ساله در زنان بیان کرد که آنهایی که ۲ تا ۳ بار در هفته موز میخورند ۳۳ درصد احتمال ابتلا به بیماری کلیوی کمتر دارند.
سایر مطالعات توجه کردند که کسانی که ۴ تا ۶ بار در هفته موز میخورند تقریبا ۵۰% کمتر احتمال دارد بیماری کلیوی بگیرند نسبت به کسانی که این میوه را مصرف نمیکنند.
۱۰) موز میتواند برای ورزش مفید باشد
موز معمولا به علت مواد معدنی و کربوهیدراتهایی که به راحتی هضم میشوند به عنوان غذای مناسب برای ورزشکاران شناخته میشود.
خوردن موز به کاهش درد و گرفتگی عضلانی ناشی از ورزش کمک میکند که تا ۹۵% افراد جهان را تحت تاثیر قرار داده است.
علل گرفتگی عضلات بسیار ناشناخته است، ولی یک تئوری مشهور مخلوطی از دهیدریشن(کم آبی) و عدم تعادل الکترولیتها را مقصر میداند.
اگرچه تحقیقات یافتههای متفاوتی دربارهی موز و گرفتگیهای عضلانی میدهد. اما بعضی تحقیقات موز را کمک کننده میدانن، تحقیقات دیگر آن را بی تاثیر بیان میکنند.
آنها میگویند، موز قبل، حین و بعد از ورزش سخت مواد مغذی عالی مهیا میکند.
۱۱) افزودن آن به رژیم غذایی آسان است
نه تنها موز به طور غیرقابل باوری سالم است، همچنین یکی از سادهترین میان وعدههای غذایی موجود است.
موز یک افزودنی عالی برای ماست، غلات و اسموتیها است. شما همچنین میتوانید به جای شکر در پخت و پز از آن استفاده کنید.
علاوه براین، موزها به دلیل پوست محافظ ضخیم، ندرتا دارای هرگونه سم حشره کش یا آلاینده هستند.
موز به شکل غیرقابل باوری برای خوردن و حمل راحت است. به خوبی هضم میشود و پوست گرفتن و خوردن آن راحت است.
حرف آخر
فواید موز بسیار زیاد بوده و یک میوه محبوب محسوب میشود. به علت اینکه حاوی فیبر و آنتی اکسیدان است، میتواند در عملکرد قلب و گوارش نقش موثری داشته باشد.
همچنین میتواند به کاهش وزن کمک کند، چون کم کالری و پر از مواد مغذی است.
موز رسیده یک راه عالی برای ارضای ذائقهی شیرینی شماست و فراتر از آن، هم موز زرد و هم موز سبز میتوانند شما را سالم و سیر نگه دارند.