۱۱ مورد از فواید موز براساس شواهد

0
162
فواید موز

موز میوه‌ای بسیار سالم و خوشمزه است و حاوی چندین ماده مغذی ضروری است. فواید موز برای گوارش، سلامت قلب و کاهش وزن اثبات شده است. گذشته از این‌که بسیار مغذی است، یک میان وعده بسیار مناسب هم هست.

در ادامه ۱۱ فایده موز برای سلامتی بدن براساس شواهد آورده شده است.

۱) موز حاوی مواد بسیاری مواد مغذی مهم است

موز در جهان جزو محبوب‌ترین میوه‌ها است.

موز میوه اصلی آسیای جنوب شرقی است، اما امروزه در بسیاری مناطق گرم جهان پرورش داده می‌­شود.

موز از نظر اندازه رنگ و شکل متنوع است.

متداول ترین نوع آن کاوندیش است که یک نوع موز صحرایی است. در حالت نارس سبز است و وقتی می‌­رسد زرد می­‌شود.

موز مقدار مناسبی فیبر دارد، به اندازه‌ی چندین آنتی اکسیدان.

یک موز متوسط (۱۱۸گرم) دارای:

  • پتاسیم: ۹% مقدار توصیه شده روزانه
  • ویتامین ب ۶ :۳۳% مقدار توصیه شده روزانه
  • ویتامین C: به میزان ۱۱% مقدار توصیه شده روزانه
  • منیزیوم : ۸% مقدار توصیه شده روزانه
  • مس :۱۰% مقدار توصیه شده روزانه
  • منگنز: ۱۴% مقدار توصیه شده روزانه
  • کربوهیدارت خالص : ۲۴گرم
  • فیبر: ۱/۳ گرم
  • پروتئین:۳/۱ گرم
  • چربی: ۴/۰ گرم

هر موز فقط حدود ۱۰۵ کالری دارد و تقریبا فقط آب و کربوهیدرات دارد، پروتئین خیلی کم و تقریبا هیچ چربی ندارد.

کربوهیدرات سبز و نارس حاوی نشاسته و نشاسته پایدار است ،اما وقتی موز می­رسد ،نشاسته ها تبدیل به شکر (گلوکوز،فروکتوز،ساکاروز)می­شود.

۲) دارای مواد مغذی است که سطح قند خون را تعدیل می‌کند

موز سرشار از پکتین است، نوعی فیبر که بافت اسفنجی به موز می‌­دهد.

موز نرسیده دارای نشاسته مقاوم است،که مثل فیبر محلول عمل می­‌کند و هضم نمی‌­شود.

هم پکتین و هم نشاسته مقاوم می­‌توانند سطح قند خون را بعد از وعده­‌های غذا تعدیل کنند و با کاهش سرعت تخلیه‌­ی معده شما ،اشتهای شمارا کم کنند.

همچنین، موز در شاخص گلایسمیک(GI) در رده پایین تا متوسط است، این شاخص نشان می‌دهد که غذاها با چه سرعتی سطح قند خون را افزایش می‌‌دهند.

ارزش GI موز کال حدود ۳۰ است، درحالی که موز رسیده در رده ۶۰ است .متوسط ارزش همه­ی موزها ۵۱ است.

این به آن معنا است که موز در افراد سالم نباید باعث افزایش ناگهانی سطح قند خون بشود.

اگرچه ممکن است این برای افراد با دیابت تیپ ۲ اتفاق نیفتد که احتمالا باید از خوردن مقدار زیاد موز رسیده خود داری کنند و با دقت سطح قند خون‌شان را مانیتور کنند اگر برایشان مهم باشد.

۳) بهبود گوارش از دیگر فواید موز محسوب می‌شود

فیبرهای رژیمی فواید سلامتی بسیار زیادی دارند، مثل بهبود گوارش.

یک موز با اندازه متوسط حدود ۳ گرم فیبر دارد که موز را تبدیل به یک منبع خوب و مناسب فیبر می‌­کند.

موز دارای دو نوع فیبر اصلی است:

  • پکتین:با رسیدن موز کاهش می‌­یابد.
  • نشاسته مقاوم: در موز نرسیده یافت می­‌شود.

نشاسته مقاوم هضم نمی­‌شود و در روده بزرگ تمام می‌شوند، جایی که غذای باکتری­های مفید روده می­‌شوند.

همچنین، بعضی مطالعات آزمایشگاهی مطرح می­‌کنند که پکتین می­‌تواند در مقابل سرطان کولون از بدن محافظت کند.

۴) می‌­تواند به کاهش وزن کمک کند

هیچ مطالعه‌­ای مستقیما اثر موز را بر روی کاهش وزن بررسی نکرده است. اگرچه موز چندین خاصیت دارد که آن را یک غذای مفید برای کاهش وزن تبدیل می­‌کند.

برای مبتدیان، موزها کالری کمی دارند، فقط یک موز متوسط بیش از ۱۰۰ کالری دارد، در حالی که خیلی شکم پر کن و مغذی است.

خوردن فیبر سبزیجات و میوه‌­هایی مثل موز مکررا به کاهش وزن و کم بودن وزن بدن مرتبط بوده است.

به علاوه، موز نرسیده پر از نشاسته مقاوم است، بنابراین بسیار پر کننده‌اند و می‌­توانند اشتها را کم کنند.

۵) از فواید موز می‌توان به سلامتی قلب اشاره کرد

پتاسیم یک ماده معدنی است که برای سلامتی قلب ضروری است، مخصوصا کنترل فشار خون.

علی رغم اهمیت این، تعداد کمی از افراد در رژیم غذایی خود پتاسیم کافی دارند.

موز یک منبع غذایی بزرگ پتاسیم است.یک موز با سایز متوسط (۱۱۸گرم)حاوی ۹%نیاز استاندارد روزانه است.

یک رژیم پر پتاسیم می‌تواند به فشار خون کمتر کمک کند و کسانی که مقدار زیادی پتاسیم دریافت می­کنند ۲۷% کمتر در معرض خطر بیماری­‌های قلبی هستند.

همچنین،موز مقدار کافی منیزیوم دارد ،که برای سلامت قلب مهم است.

۶) حاوی آنتی اکسیدان‌­های قوی است

میوه‌­ها و سبزیجات منابع غذایی عالی آنتی اکسیدان‌­ها هستند و موز از این قاعده مستثنی نیست.

موزها حاوی چندین نوع آنتی اکسیدان قوی هستند، مثل دوپامین و کاتچین.

این آنتی اکسیدان‌­ها با منافع سلامتی زیادی مرتبط اند، مثل کاهش خطر بیماری‌­های قلبی و بیماری­‌های دژنریتیو.

هرچند این یک سوء برداشت رایج است که دوپامین در موز مثل یک ماده شادی آور در مغز شما عمل می‌­کند. در واقعیت دوپامین موز از سد خونی مغزی شما عبور نمی­‌کند و خیلی ساده به جای هورمون­های تغییر و مود به عنوان آنتی اکسیدان عمل می‌­کند.

۷) کمک می­‌کند که شما احساس سیری بیشتری کنید

نشاسته مقاوم یک نوع کربوهیدرات غیر قابل هضم است، در موز کال و سایر غذاها وجود دارد که مثل یک فیبر محلول در بدن شما عمل می­‌کند.

به عنوان یک قاعده‌­ی کلی، می‌توانید تخمین بزنید که هرچه موز سبزتر باشد میزان بالایی نشاسته مقاوم دارد.

به عبارت دیگر، موز زرد و رسیده میزان کمتری فیبر و نشاسته مقاوم دارد، اما به همان نسبت میزان فیبر محلولش بیشتر است.

هم پکتین و هم نشاسته مقاوم باعث کاهش اشتها می­‌شوند و حس سیری بعد از وعده­‌ی غذایی را بیشتر می‌­کنند.

۸) موز نارس می‌­تواند حساسیت به انسولین را بهبود بخشد

مقاومت به انسولین یک عامل خطر اصلی برای بسیاری از بیماری­‌های جدی جهان است، مثل دیابت نوع ۲٫

چندین مطالعه کشف کرده است که ۱۵-۳۰ گرم نشاسته مقاوم در روز می­‌تواند حساسیت به انسولین را ۳۳ تا ۵۰% در کمتر از ۴ هفته افزایش دهد.

موز نارس یک منبع عالی نشاسته مقاوم است، پس می­‌تواند به بهبود حساسیت به انسولین کمک کند.

هر چند علت این تاثیر هنوز مشحص نشده است و همه‌ی مطالعات این تاثیر را تایید نکرده‌­اند.

مطالعات بیشتری باید بر روی موز و حساسیت به انسولین انجام شود.

۹) سلامتی کلیه را بهبود می‌­بخشد

پتاسیم برای کنترل فشارخون و سلامتی عملکرد کلیه ضروری است و یکی از مهم‌ترین فواید موز محسوب می‌شود.

موز به عنوان یک منبع غذایی پتاسیم خوب می­‌تواند به طور خاص برای حفظ سلامت کلیه‌ها مفید باشد.

یک مطالعه ۱۳ ساله در زنان بیان کرد که آن­‌هایی که ۲ تا ۳ بار در هفته موز می­‌خورند ۳۳ درصد احتمال ابتلا به بیماری کلیوی کمتر دارند.

سایر مطالعات توجه کردند که کسانی که ۴ تا ۶ بار در هفته موز می­‌خورند تقریبا ۵۰% کمتر احتمال دارد بیماری کلیوی بگیرند نسبت به کسانی که این میوه را مصرف نمی‌­کنند.

۱۰) موز می‌­تواند برای ورزش مفید باشد

موز معمولا به علت مواد معدنی و کربوهیدرات­‌هایی که به راحتی هضم می‌­شوند به عنوان غذای مناسب برای ورزشکاران شناخته می‌شود.

خوردن موز به کاهش درد و گرفتگی عضلانی ناشی از ورزش کمک می­‌کند که تا ۹۵% افراد جهان را تحت تاثیر قرار داده است.

علل گرفتگی عضلات بسیار ناشناخته است، ولی یک تئوری مشهور مخلوطی از دهیدریشن(کم آبی) و عدم تعادل الکترولیت‌­ها را مقصر می‌­داند.

اگرچه تحقیقات یافته‌های متفاوتی درباره‌­ی موز و گرفتگی‌های عضلانی می‌­دهد. اما بعضی تحقیقات موز را کمک کننده می‌دانن، تحقیقات دیگر آن را بی تاثیر بیان می‌­کنند.

آ‌ن‌ها می‌­گویند، موز قبل، حین و بعد از ورزش سخت مواد مغذی عالی مهیا می­‌کند.

۱۱) افزودن آن به رژیم غذایی آسان است

نه تنها موز به طور غیرقابل باوری سالم است، هم‌چنین یکی از ساده‌ترین میان وعده‌های غذایی موجود است.

موز یک افزودنی عالی برای ماست، غلات و اسموتی­‌ها است. شما هم‌چنین می‌­توانید به جای شکر در پخت و پز از آن استفاده کنید.

علاوه براین، موزها به دلیل پوست محافظ ضخیم، ندرتا دارای هرگونه سم حشره کش یا آلاینده هستند.

موز به شکل غیرقابل باوری برای خوردن و حمل راحت است. به خوبی هضم می­‌شود و پوست گرفتن و خوردن آن راحت است.

حرف آخر

فواید موز بسیار زیاد بوده و یک میوه محبوب محسوب می‌شود. به علت این‌که حاوی فیبر و آنتی اکسیدان است، می‌تواند در عملکرد قلب و گوارش نقش موثری داشته باشد.

همچنین می‌­تواند به کاهش وزن کمک کند، چون کم کالری و پر از مواد مغذی است.

موز رسیده یک راه عالی برای ارضای ذائقه‌­ی شیرینی شماست و فراتر از آن، هم موز زرد و هم موز سبز می­‌توانند شما را سالم و سیر نگه دارند.

 

نظر خودتان را ارسال کنید

لطفا نظر خود را وارد کنید
لطفا نام خود را اینجا وارد کنید